LAVANTA KOKULU KÖY “ KUYUCAK “

Hikayemizin başladığı yer… Mis kokulu ve harika bir renge sahip olan Kuyucak. “ LAVANTA KOKULU KÖY “


Doğası, havası, mor mor lavanta çiçekleri ile görülmesi gereken bir köy “ Kuyucak Köyü “. Hani yapılması gerekenler listemiz vardır ya; Lavanta Kokulu Köy’ü ziyaret etmek de işte bunlardan biri diye düşünüyorum.

Kuyucak Köyü, Isparta ilimize bağlı Keçiborlu ilçesine bağlı bir köydür. İl merkezine yaklaşık 50 km uzaklıkta bulunmaktadır. Keçiborlu ilçesine ulaştıktan sonra Kuyucak Köyü’ne giden vesaitler bulunmaktadır.



KUYUCAK’TA LAVANTA YETİŞTİRİCİLİĞİ


Lavanta, ballıbabagiller familyasından Lavandula cinsini oluşturan türlere verilen isimdir. Çoğunlukla, Akdeniz bölgesinde yetişen 39 kadar lavanta türü ( Lavandula spp ) bulunmaktadır. 1 metreye kadar uzayabilen, yarı çalımsı, çok yıllık değerli bir uçucu yağ bitkisidir. Dünyada ticareti en fazla yapılan 15 uçucu yağdan biri olan lavantanın yağı, çiçek ve çiçek saplarından elde edilir.

Türkiye’de lavanta üretiminin %80’i Isparta’nın Kuyucak Köy’ünde yapılmaktadır. Kurulan kooperatifle birlikte ve köylü kadınların yaptığı özverili çalışmalar ile turizm açısından da Kuyucak Köy’ü büyük bir önem kazanmıştır. “ Lavanta Kokulu Köy Kadın Girişimciler Kooperatifi “ adı altında, köylü kadınların dayanışma içinde, sevgiyle yaptıkları çalışmalar günden güne artmaktadır.



LAVANTA BİTKİSİNİN KULLANIMI


Lavanta, son yıllarda yağı, su buharı distilasyonu ile çıkarıldıktan sonra özellikle aromaterapi alanında kullanılmaktadır. Kendine özgü hoş kokusuyla ve huzur veren rahatlatıcı etkisiyle, banyo suları, masaj yağları, tütsü gibi eskiden beri süregelen alanlarda kullanılmasının yanında şu


anda insanların yeni ilgi alanına giren meditasyon, nefes gibi farkındalık çalışmalarında da zevkle kullanılmaya başlanmıştır.


Sakinleştirici ve gevşetici etkisi 3000 yılı aşkın tarihi ile çok eskiden beri bilinmektedir. Antiseptik özelliği bilinmeden önce LAVARE ( yıkamak ) anlamında gelen LAVANDER kelimesi LAVANTA’nın ingilizcesidir. İnsanlar yüzlerce yıl giyeceklerini lavanta ile yıkamışlardır.


Lavanta yağı güzel kokusu sebebiyle genel olarak, parfümeri ve kozmetik sektöründe kullanılmaktadır. Mis kokan kokusu ile sabundan keseye, oda kokusundan buhardanlığa birçok alanda adından söz ettirmektedir.

Kokusu şahane, rengi muhteşem, faydaları dillere destan lavanta.

Her bir dalının her bir tanesi ayrı şifa. Kıymeti bilinmeli ve kuşaktan kuşağa aktarılmalı diye düşünmekteyim.


46 görüntüleme0 yorum